Bloggaaja bougainvillean alla
Saarihyppely

Saarihyppely HELPOITEN ja 5 askelta sen toteuttamiseen: saarella hyppely

Voit jakaa postauksen tästä:

Postaus sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Saarihyppely helpoiten sisältää pienen ”huijauksen”, mutta siitä viis, tärkeintä on päästä alkuun! Olen nimittäin kuullut, että moni on haaveillut Kreikan saarihyppelystä, mutta ei uskalla toteuttaa haavettaan, sillä se tuntuu hankalalta. Ehkä sinäkin unelmoit hyppelystä, mutta mieleesi nousee kysymyksiä:

Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon? Mistä löytäisin tietoa? Mistä edes lähtisin liikkeelle? Osaanko sitten reissun päällä toimia? Löydänkö oikeaan lauttaan oikeaan aikaan?

Ymmärrän hyvin nämä huolenaiheet. Haluat olla matkajärjestelyjen suhteen varma, että osaat hoitaa hommat ja olet ymmärtänyt asiat oikein. Haluaisit ehkä seikkailla, mutta ei kuitenkaan liikaa. Loman pitäisi olla rentouttava, ei stressaava.

Kerron sinulle nyt vinkkini, miten tehdään saarihyppely helpoiten. Pääset kokeilemaan, onko suunnittelu, maisemanvaihto loman aikana ja matkalaukusta eläminen sinulle mukava tapa reissata – tuota kaikkea saarihyppely nimittäin useimmiten on. 

Kissamoksen rantakatu
Hyppely palkitsee matkailijan vaihtuvilla ja uusilla maisemilla. Kuva Kissamoksesta, Kreetalta.

Saarihyppely helpoiten = yhden saaren sisällä hyppely

Saarihyppely tarkoittaa perinteisesti siirtymistä saarelta toiselle, mutta ei olla tästä turhan tarkkoja. Tee ensin saarihyppely helpoiten siirtymällä yhden saaren sisällä kylästä toiseen.

Vaikka reissu tapahtuukin saman saaren sisällä, niin hyppelyfiilistä siitä ei puutu! Saarien välillä Kreikassa on eroja, niin on niitä jo saaren eri kaupunkien/kylienkin välillä. Mieti vaikka, onhan siinäkin vissi ero, menetkö Turkuun vai Tampereelle… 😉

Eri kylissä lyhyenkin ajan majoittumalla paikoista saa aina enemmän irti, kuin vain päiväretkiä niihin tekemällä. Usein kylät heräävät vasta iltaisin eloon, kun tavernat levittäytyvät kaduille, katuja suljetaan autoilta kävelykaduiksi. Päivisin kylät saattavat olla hiljaisia ja uneliaita elämän ollessa rannoilla ja sisätiloissa kesän kuumuutta paossa.

Saarella hyppelyssä opit:
  • suunnittelemaan reittejä
  • suunnittelemaan siirtymiset (kulkuvälineet, aikataulut)
  • etsimään sekä varaamaan majoituksia
  • miltä lomailu paikasta toiseen siirtyen tuntuu ja onko se oma juttu
  • millainen rytmi, eli kuinka monta yötä/paikka sopii sinulle (tämä riippuu usein myös saaren/kylän/kaupungin koosta, ja tätäkin oppii arvioimaan kokemuksen karttuessa).
  • tuntuuko se lomalta, kun matkalaukut ovat koko ajan sängyn vierellä pakattuina, eikä kaappiin purettuina (ellet ole se henkilö, joka jaksaa purkaa matkatavaransa laukusta myös parin yön majoittumisen vuoksi!)
Kun olet  treenannut hyppelyä pienemmässä mittakaavassa yhden saaren sisällä, on saarelta toiselle hyppelyn suunnittelu helpompaa: lisäät yhtälöön enää vain lauttamatkat saarelta toiselle.
 
Katu Paleochorassa Kreetalla
Päiväsaikaan kylän kaduilla on kaunista, mutta tyhjää. Iltaisin kadut täyttyvät ja heräävät eloon. Kuva Paleochorasta, Kreetalta.

Saarella hyppelyn suunnittelu

1. Valitse saari

Valitse kohtalaisen kokoinen saaren, jotta homma ei menisi liian yksinkertaiseksi ja reissuun saa todellista paikan vaihdon tuntua.

Saarella hyppelyyn sopivia saaria ovat esimerkiksi Kreeta, Rodos, Kos, Korfu, Kefalonia ja Karpathos. Me olemme tehneet saarella hyppelyä esimerkikisi Kreetalla, Korfulla ja Kefaloniassa, ja vaihteneet majapaikkaa pienemmilläkin saarilla ollessamme.

2. Varaa lennot 

Helpointa on, jos löydät suorat lennot. Jos haluamallesi saarelle ei ole suoria lentoja tarjolla, niin moneen paikkaan pääsee onneksi vaihdon kautta. 

Hyppelylle mennessä kannattaa ottaa huomioon se, monelta lento on perillä kohteessa, sillä tämä vaikuttaa olennaisesti jatkoliikenteeseesi. Esimerkiksi joinakin aikoina/päivinä Kreetalle lähtee samana päivänä useampia lentoja Suomesta, joten on järkevää valita se omaan makuun ja aikautauluihin sopivin lentoaika. 

Lennot kannattaa tarkistaa aina myös toivottua lähtöpäivää ympäröiviltä päiviltä, ellei lähdön ole pakko olla juuri tiettynä päivänä. Näin saatat sekä säästää pitkän pennin, mutta myös löytää toiselle päivälle lennot järkevämpään kellonaikaan. 

3. Suunnittele reitti

Reitin suunnitteluun vaikuttaa myös se miten aikoo liikkua (kohta 4), joten näitä kohtia kannattaa suunnitella hieman yhdessä. Aloita päättämällä kuinka monessa kylässä haluat hypellä, eli majoittua.

Jos liikut paikasta toiseen yleisillä kulkuvälineillä, niin välimatkat kannattaa pitää hieman lyhempinä ja valita kohteiksi kyliä, joihin kulkuyhteydet yleisillä kulkuneuvoilla ovat helpompia.  

Sopiva tahti ilman vuokra-autoa voisi olla 2-3 majoitusta viikossa, ja autolla liikuttaessa 3-4.

Ensikertalaisen kannattaa valita mielummin pienempi määrä siirtymiä / eri majoituksia. Jatkossa voit sitten halutessasi kiristää tahtia, kun opit, mikä itsellesi sopii! 

Käynti- ja majoituskohteita miettiessäsi parhaat kaverisi ovat kartta ja Google. Googlaa kohdesaarta ensin saadaksesi yleiskäsityksen. Tee sitten tarkentavia googlauksia esimerkiksi sen mukaan, mikä sillä hetkellä tuntuu kiinnostavalta tai mieleiseltä tekemiseltä, vaikkapa ”viinitila Kreetalla”, ”Kreetan parhaat rannat”, ”Kreetan parhaat patikointireitit” tai ”Kreetan kauneimmat kylät”. Näin löydät kylät/alueet, joihin haluat hypellä ja majoittua.

Hyppelyn viimeistä etappia miettiessä kannatta ottaa huomioon lähtölento. Jos lento on varhain, on järkevää olla melko lähellä lentokenttää.

Mikäli taas liikut vuokra-autolla ja lähtölentosi on vasta myöhempään, voi olla ihan hauska idea majoittua jossain vähän kauempana, jolloin viimeisenä päivänä voi vielä tutkia saarta, pikku hiljaa lentokenttää kohti siirtyen.

Meillä reitti muodostuu monesti niin, että olemme ensin päättäneet viimeisen etapin, ja alamme luomaan siitä reittiä tavallaan taaksepäin. Ripottelemme valitun määrän yöpymisiä tasaisesti järkeväksi reitiksi kiinnostavien kohteiden ympärille.

Esimerkki saarella hyppelyn reitistä

Tässä esimerkkinä meidän reittimme Länsi-Kreetalla hypellessä. Olimme reissussa yhteensä 9 yötä. Kylän perässä oleva numero tarkoittaa kuinka monta yötä olimme ko. paikassa:

(lentokenttä) – Kissamos (2) – Paleochora (1) – Vamos (1) – Georgioupoli (1) – Kalyves (1) – Platanias (3) – (lentokenttä). 

Meillä oli vuokra-auto käytössä kuusi ensimmäistä päivää, eli lentokentältä Plataniakseen. Plataniaksesta lentokentälle menimme taksilla. 

Meidän hyppelyssä oli tällä kerralla aika monta yhden päivän majoitusta. En kuitenkaaan suosittele montaa yhden päivän majoitusta ensikertalaiselle, tai jos et varmasti tiedä pitäväsi tuollaisesta tahdista majapaikan vaihtamisen suhteen! Meille tuo sopii, ja tiedämme jo nauttivamme lomailusta paikkaa tiheästi vaihtaen.

4. Suunnittele miten siirryt paikasta toiseen

Autonvuokraus on helpoin tapa hypellä saaren sisällä, ja autoillessa et ole riippuvainen aikatauluista. Silloin on mahdollista mennä oikeastaan minne vain.

Kreikassa autoilu ei ole erityisen vaikeaa. Liikennekulttuuri on inhimillistä, eikä kaupunkien ruuhkissa ajamista tarvitse pelätä, sillä saarilla suuria kaupunkeja ei juurikaan ole. Autonvuokraus on järkevän hintaista ja kreikkalaiset vuokraamot tuntuvat olevan pääsääntöisesti ihan luotettavia. Perus maalaisjärki ja varovaisuus kannattaa autoillessa ja vuokra-asioissa tietenkin muistaa.

Jos päädyt liikkumaan vuokra-autolla, kannattaa suunnitellun reitin siirtymien kohdalla tarkistaa välimatkan lisäksi myös matka-ajat. Esimerkiksi vuoristoisilla seuduilla tai reitin kulkiessa pienempiä teitä voi matka-ajan pituus yllättää.

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, niin yleisen liikenteen varassa pääsee liikkumaan varsin mainiosti. Googlettamalla löydät hyvin tietoa saarten bussi-, lautta- ja taksiliikenteestä.

Aikatauluja tutkiessa kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa vuorot aina halutulta matkustuspäivältä. Jos kahden paikan välillä on olemassa bussiyhteys, se ei välttämättä tarkoita, että bussi menee joka päivä. Nimimerkillä ”joskus ollut matkalla paikasta a paikkaan b, sinä ainoana päivänä viikossa, jolloin niiden välinen bussiyhteys EI kulje.”  

Lautalla liikkuminen ei muuten aina tarkoita matkaa toiselle saarelle, vaan Kreikassa lautalla voi matkustaa myös saaren sisäisesti! Esimerkiksi Kreetalla etelärannikon kylästä toiseen voi olla kätevintä (ja hauskaa!) mennä lautalla, sillä vuorten takia siellä ei kulje koko etelärannikon myötäistä maantietä.

Kreikassa taksimatkat ovat vielä järkevissä hinnoissa, joten matkaseurueen koosta ja matkan pituudesta riippuen taksimatka voi olla oikein hyvä vaihtoehto. On aivan sallittua hypellä myös taksin kyydissä! 

5. Varaa majoitukset

Kun reittisuunnitelma on tehty, niin seuraava askel on hakea varausjärjestelmästä valitulta alueelta/kylästä ja reitin mukaisille päiville sopivat majoitusvaihtoehdot. Me käytämme majoitusten varaamiseen nykyisin oikeastaan ainoastaan *Booking.com-varausjärjestelmää. 

Käytitpä sitten mitä varausjärjestelmää tahansa, kannattaa hakutuloksia aina rajata omien toiveiden mukaan (esim. uima-allas, merinäköala). Myös ehdoton maksimihinta/yö kannattaa asettaa, jolloin budjettiin sopimattomat vaihtoehdot rajautuvat pois. 

Hyppelyllä majoitusten kohdalla kannattaa ottaa huomioon erityisesti pari seikkaa:

  • Jos liikut vuokra-autolla, kannattaa auton parkeerausmahdollisuus selvittää jo ennen majoituksen varaamista. Mikäli majoituksen tiedoissa ei ole mainintaa (ilmaisesta) paikoituksesta majoituksen yhteydessä tai lähistöllä, niin muiden majoittujien arvioista löytyy taatusti kokemuksia parkkeeraamisesta.
  • Yleisillä kulkuneuvoilla liikuttaessa sijainnissa kannattaa ottaa huomioon majoituksen sijainti suhteessa bussipysäkkiin/lauttasatamaan. Perille pääsee varmasti aina, mutta tämä on ihan hyvä ottaa huomioon, sillä matkatavaroiden kanssa välimatka saattaa tuntua yllättävän pitkältä.

Lue myös: Majoituksen varaaminen omatoimimatkalla tai saarihyppelyllä

 + Bonusvinkki rohkealle: lähde matkaan ilman lukkoon lyötyä suunnitelmaa ja ennakkoon varattuja majoituksia!

Parhaimmat reissumme ovat olleet niitä, joilla ainakin osa matkasta on jätetty spontaanien, matkan varrella tulleiden päätösten ja ideoiden varaan! 

Olemme varanneet ehkä osan majoituksista, kuten ensimmäisen ja viimeisen, mutta päättäneet siinä välillä olevat kohteet ja majoitukset reissun edetessä ja fiiliksen mukaan. Kovimpaan sesonkiaikaan tämä ei ehkä ole paras idea, mutta off seasonilla majoituksen saa takuulla ongelmitta myös extempore.

Matkustaessa kokee aivan uudenlaista vapauden tunnetta, kun tunnelmalliseen kylään saapuessaan voi päättääkin jäädä majoittumaan sinne yöksi tai pariksi. Ja se, että ei ole vielä ihan varma minne seuraavana päivänä matkaansa jatkaa, tuo mukavaa jännitystä reissuun!

Haaveiletko sinä saarihyppelystä? Olisiko tämä sinusta hyvä tapa tehdä saarihyppely helpoiten ja aloittaa omatoimisen hyppelyn opettelu? 

Postauksen kansikuvan upeat bougainvilleat 😍 on kuvattu Kalyvesissä, Kreetalla.

Lue myös: 

Voit jakaa postauksen tästä:

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.