auringonlasku kalymnoksella
Yleistä Kreikassa matkustamisesta

4 Kreikan saarta bucket listilläni

Voit jakaa postauksen tästä:

Blogin nimi ja ajatus täydellisen Kreikan saaren metsästämisestä saattaa kuulostaa siltä, että minulla ei ole tarkempia kohdeunelmia. Siellä se vaan koluaa saaria sattumanvaraisesti, jotta se itselle täydellisin löytyisi. 

Asia on osittain juuri noin. 😀 Olen nimittäin huomannut, että oikeasti saaria on turha yrittää laittaa etukäteen johonkin järjestykseen, ja vaikkapa priorisoida niitä, joista jostain syystä ajattelee, että juuri tuo voisi olla se oikea. 

Käytäntö on osoittanut minulle, että aika usein todellinen mielipide saaresta on ollut jopa täysin päinvastainen, kuin mitä etukäteen ajattelin!

Joskus kyse ei enää edes ole vain mielipiteestä, vaan minulla on jopa etukäteen mielessäni se, miltä jossakin paikassa oleminen tuntuu. Ehkä luon tiedostamattani joillekin paikoille turhan suuria odotuksia… 

Tämän takia onkin oikeastaan ihan hyvä taktiikka mennä saarilta toisille fiiliksen, sopivien reittien ja aikataulujen mukaan. Tai sitten voi vaikka mennä niille suunnille, minne sillä hetkellä on edullisesti lentoja saatavilla. 

Kyllä minä tietenkin teen aina etukäteistutkimusta eri saarista (ihan paljonkin!), eikä reitit muodostu pelkästään hatusta vetämällä. Mutta oikeastaan sattumanvaraisuus tuntuu tuottavan ihan yhtä todennäköisesti hyvän lopputuloksen kuin se, että tarkkaan valikoi, että juuri tuonne minun ehkä kannattaisi mennä!

On minulla silti myös saaria, jotka jostain syystä houkuttelevat minua puoleensa muita enemmän. Osa jo käymistäni saaristakin on ollut sellaisia. 

Minulla ei ole kiire käydä ensisijaisesti juuri näillä saarilla, mutta sopivan tilaisuuden tullen menen varmasti. Joten kurkataanpa Kreikan saarien bucket listiini. 

Ikaria

Väkiluku: 8423

Ikaria sijaitsee Egeanmeressä, Samoksen saaren lähettyvillä.

Jossain lukemassani kirjassa puhuttiin maailman viidestä ns. Blue Zone -alueesta, joilla ihmiset elävät erityisen pitkään. Kreikassa sijaitseva Ikarian saari on yksi niistä. 

Osittain saarelaisten pitkäikäisyyden ajatellaan johtuvan heidän erityisen terveellisestä ruokavaliostaan, joka on jopa muuta välimerellistä ruokavaliota terveellisempi. Toisaalta taas arvellaan, että oma osansa on saarelaisten erityisen rennolla elämänasenteella ja yhteisöllisyyttä korostavalla elämäntyylillä.

Ihmiset ovat kautta aikain etsineet ikuisen elämän tai vähintäänkin pitkäikäisyyden salaisuutta, joten on varmaan luonnollista, että Ikaria kuulostaa houkuttelevalta. 😛

Mitä enemmän luin saaresta, sitä enemmän se alkoi kiehtoa. Haluaisin päästä paikan päälle kokemaan saaren ilmapiirin. 

Aistiiko siellä jotain erityistä, joka selittää saaren kuulumisen Blue Zone -alueisiin? Voiko siellä aikaa viettämällä omaksua tai imeä itseensä “sitä jotain”? 

Haluan ottaa saaresta selvää. Ikaria tuntuu jopa hieman mystiseltä paikalta – ehkä osittain siksikin, että nimi viittaa myyttiseen Ikarokseen. 

Tiedostan (pahan) tapani romantisoida paikkoja ennalta, mutta minkäs minä itselleni ja mielikuvitukselleni mahdan. 🤷 Toisaalta romantisointi on minulle tärkeä osa matkojen ennakkofiilistelyä, enkä oikeastaan edes halua luopua siitä! Kestän ja ymmärrän sitten kyllä sen, että useimmiten todellisuudessa paikat ovat… No, loppujen lopuksi suurin osa on aivan tavallisia paikkoja. 😃

Ikaria Agios kirykos

Ikaria Agios Kirykos. Kuva: adamansel52. CC-BY-2.0. Kuvaa rajattu.

Leros 

Väkiluku: 7900

En edes muista missä ja milloin törmäsin ensimmäistä kertaa juttuihin Leroksen saaresta, mutta se jäi mieleeni heti. Minulle on jäänyt mielikuva, että lukemani kokemukset saaresta ovat olleet positiivisia, ehkä jopa positiivisesti yllättyneitä

Voi hyvin olla, että mielikuvani perustuu pariin tai jopa ainoastaan yhteen kokemukseen, josta olen lukenut, mutta ei sillä oikeastaan ole väliä. Leros houkuttelee minua käymään, ja tunnen itseni sen verran hyvin että tiedän, ettei tunne lähde pois kuin käymällä siellä. 😂

Saarella on hieman dramaattinen historia vankileireineen ja psykiatrisine sairaaloineen, eikä se ole ollut monien muiden saarien tapaan riippuvainen turismista. Ehkä saaressa kiehtoo juuri tuo, että siellä eletään omaa, tavallista elämää, eikä niinkään turismin ehdoilla. 

Turismi itsessään ei minua haittaa, sillä mikäli se haittaisi, en voisi olla niin ihastunut Kreikkaan! Kreikka on Kreikka osaltaan juuri turismin takia! Olisi tekopyhää sanoa rakastavansa Kreikan saaristoa, ja samalla nurista turismista. Mutta on kiehtovaa nähdä myös sellaisia paikkoja ja saaria Kreikassa, jossa turismi ei ole aivan niin oleellinen ja hallitseva asia.

Leroksen sijainti Dodekanesian saaristossa on käytännöllinen, sillä sinne pääsee melko helposti Suomesta. Suoria lentoja on ainakin Rodokselle ja Kosille. Saariryhmässä on monia mielenkiintoisia saaria ja Leros on kätevää liittää upeaan saarihyppelyyn – Dodekanesiassa riittää saaria hypeltäväksi useammallekin reissulle.

leros ylhäältä
Leros. Kuva: anybookers. CC-BY-2.0.

Monemvasia

Väkiluku: 19

Monemvasia pääsi saman tien bucket listilleni, kun luin ja näin kuvia siitä! Monemvasia on linnakesaari Peloponnesoksen niemimaan kupeessa, ja vaikka se onkin saari, on se yhdistetty mantereeseen 200 metrin pituisella pengertiellä. 

Kuvien perusteella Monemvasia näyttää superidylliseltä. Monemvasian kylä on vanhan linnakkeen yhteydessä, muurien raunioiden suojassa. Haluaisin ehdottomasti päästä yöpymään Monemvasiassa ja kokea tunnelmallisen illan keskiaikaisen linnakkeen muurien sisäpuolella. Voin kuvitella, että linnakkeen sisäpuolella kävellessä tuntuu melkein kuin olisi mennyt ajassa taaksepäin!

Monemvasia poikkeaa muista bucket listini kohteista siinä mielessä, että se on minulle puhtaasti käyntikohde. Haluan nähdä ja kokea sen, mutta en edes kuvittele, että se voisi olla sielunmaisemani tai että haluaisin asettua sinne.

Mutta kuten sanoin, niin monesti todellisuus ja etukäteisajatukset eivät kohtaa. Joten mistä sitä ikinä tietää, jos sielunmaisemani sittenkin on keskiaikainen linnoitus. 😏

Tätä juttua tehdessäni tajusin myös sen, että Monemvasiaan olen ihastunut siitä näkemieni kuvien takia, kun taas listan muut saaret ovat herättäneet kiinnostukseni lukemani perusteella. Osasta en edes ollut juurikaan nähnyt kuvia aiemmin, ennen kuin aloin etsiä niitä tätä juttua varten!

(Jos kuvat näistä paikoista kiinnostavat, niin kannattaa googlailla! Netissä on hyviä kuvia, mutta on toinen juttu löytää kuvia joita voi lainata omaan blogiin.)

Meillä oli jo suunnitelmissa Kreikan mannerta ja saaria yhdistelevä reissu kesälle 2020. Peloponnesoksen niemimaan kierros joillakin saarilla höystettynä olisi sisältänyt myös Monemvasian, mutta maailman tilanne vesitti tämän suunnitelman. 

Nyt en enää tiedä, missä järjestyksessä lähden purkamaan unelmiani, mutta se on varmaa, että Monemvasia pysyy bucket listilläni! 

monemvasia
Monemvasiaa verrataan ulkomuotonsa vuoksi usein Gibraltariin. Kuva: Discover Peloponnese. CC-BY-2.0
monemvasia kattoja
Kuva: Julien Maury. Public domain mark 1.0.

monemvasian kaduilla

Tällaisessa kylässä haluan viettää tunnelmallisen illan! Kuva: Julien Maury. Public domain mark 1.0.

Poros

Väkiluku: 3993

Poroksen saari kuuluu Argo-Saronisten saarten saariryhmään. Se sijaitsee Monemvasian tavoin Peloponnesoksen niemimaan rannikolla, ja sinne on mantereelta matkaa vain 300 metriä. 

Poroksen saari kuului Peloponnesoksen kierroksen suunnitelmiimme, ja aluksi kiinnostuin siitä lähinnä kätevän sijainnin vuoksi. Sinne olisi helppo ihan vaan poiketa, tsekata yksi saari vähän kuin ohimennen. 

Kun luin siitä lisää, saari alkoi kiinnostaa itsessään minua enemmän ja enemmän. Saari näyttää vehreältä ja kauniilta.

Poros vaikuttaa kokoaan eloisammalta paikalta, ja sitä kuvaillaan usein boheemiksi tai rennoksi. Kuulostaa hyvältä, sillä liian kiillotettu pinta ei ole minua varten.

Ja oikeastaan yksi Poroksen kiinnostava puoli on edelleen sen kätevä sijainti. Mutta ei oikeastaan siksi, että siellä voi käydä helposti, vaan siksi, että sieltä pääsee helposti mantereelle. 

Poroksessa tuntuu ikään kuin yhdistyvän saari ja manner. Saari on aina saari, ja saarella on omanlaisensa tunnelma. Mutta mantereen läheisyys on oikeastaan kätevää, sillä uskon, että saaren on helpompi kehittyä, säilyttää asukkaansa ja pysyä eloisana, kun mantereen palvelut ovat helposti ulottuvilla. 

poros
Poroksen saari. Kuva: V4lerios. CC-BY-2.0

Poros saattaisi hyvinkin olla juuri minulle sopiva saari, sielunmaisemani! Olen huomannut, että vaikka toisaalta todella pienten, hieman syrjäisten saarten “sulkeutunut” elämä ja yhteisöllisyys kuulostaakin romanttiselta, ei se taida olla sitä mitä minä oikeasti sielunmaisemaltani haluan. 

Ei minua haittaisi se, että olisin osa jotain pientä yhteisöä, vaikkapa kyläyhteisöä, mutta en oikeastaan haluaisi, että se pieni yhteisö olisi kaikki mitä siinä ympärillä on.

En haluaisi elää saarella, jossa kaikki tuntevat toisensa ja kaikki ovat osa samaa ja ainoaa yhteisöä.

Ehkä sielunmaisemani on joku hieman suurempi saari tai riittävän lähellä mannerta oleva saari. Ympärillä pitää joka tapauksessa olla muitakin, kuin tiukasti toistensa kanssa symbioosissa elävää porukka. Täytyy olla myös mahdollisuus olla anonyymi.

Olen jo edennyt hieman alkukesän reissusuunnitelmien ja hyppelyreitin kaavailussa, vaikka matkalla on tietysti vielä monta muttaa, ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että konkreettisesti varaisin edes lentoja. 

Mutta tämän hetkisen (hataran) suunnitelman mukaan reissun jälkeen saisi vetää jotain yli tuolta bucket listiltä! Osaatko arvata mitä? 😏

Onko sinulla kokemuksia näistä paikoista? Saa laittaa kommentteihin niin risuja kuin ruusujakin. 😊

Tai alkoiko näiden lyhyiden infojen perusteella joku paikoista houkuttaa sinua? Mitä paikkoja sinulla on bucket listilläsi? 

Lue myös:

 

Voit jakaa postauksen tästä:

4 kommenttia

  • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

    Monemvasia olisi näistä minun kohdelistallani. Kylä vanhan linnakkeen suojissa kuulostaa kiinnostavalta. Toisaalta olisi myös mielenkiintoista nähdä saari, joka ei niin voimakkaasti nojaa turismiin. Kiinnostava myöhemmin kuulla, mikä saarista päätyi lopulliseen matkasuunnitelmaasi ja miten mielikuvat vastasivat kokemaasi.

    • Kati

      Monemvasia on sen verran erilainen paikka, että uskoisin olevan monellekin kiintoisa kohde!

      Kiinnostaa itseänikin, että mikä päätyy vai päätyykö sittenkään näistä mikään tälle seuraavalle reissulle. 😂 Meillä on tapana lyödä suunnitelmat lukkoon melko myöhäisessä vaiheessa, jotken kerkeää vatvoa ja pyöritellä vaikka millaisia vaihtoehtoja. 😀 Toisaalta houkuttelisi mennä myös ilman tarkkaa suunnitelmaa ja etukäteisvarauksia, vaikka tietysti sitä silloinkin olis niitä mahdollisia saaria mietittynä…

  • Satu Valtavirta

    Saarihyppelyreissu; Samos, Ikaria, Lipsi, Leros, Patmos, Kalymnos ja Kos.
    Ikarialla vietettiin kaksi tuulista päivää.
    Therman kylässä ihana majapaikka, jossa loistava aamiainen, Kastro taisi olla.
    Rannassa kuumia lähteitä, ihana kellua siinä.
    Moottoripyörällä kierrettiin saarta, vaikka hirvitti istua kyydissä siinä tuulessa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.